Elke dag meer dan drie nieuwe hiv-diagnoses in België

‣‣‣ Ga terug...
‣‣‣ Commune: Ziektes en Behandelingen

(Pub: 11 dec 2014) ‣ Source: www.weliswaar.be

Hoewel het aantal gediagnosticeerde hiv-infecties in 2013 is gedaald met 9% tegenover 2012, werden vorig jaar nog 1.115 nieuwe hiv-infecties vastgesteld, of 3,1 per dag. Dat blijkt uit het jaarlijkse hiv/aids-rapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP).

De hiv-epidemie in België treft hoofdzakelijk twee populaties: mannen die seks hebben met mannen (MSM - 51% van de diagnoses in 2013), vooral met de Belgische of een andere Europese nationaliteit, en mannen en vrouwen die het virus hebben opgelopen via heteroseksuele betrekkingen en die vooral afkomstig zijn van Sub-Saharaanse Afrikaanse Migranten (SAM - 24% van de diagnoses).

Bij de MSM neemt men de afgelopen jaar een gestage stijging waar van het aantal hiv-diagnoses. In 2013 was er een stijging van 5% in vergelijking met 2012. Die stijging komt voornamelijk door een toename van het aantal diagnoses bij niet-Belgische MSM, hoofdzakelijk van andere Europese nationaliteiten. Toch vertegenwoordigen de Belgen nog steeds 65% van de gediagnosticeerde MSM.

Bij de heteroseksuele diagnoses stellen de onderzoekers in 2013 een sterke afname vast (-19% in vergelijking met 2012). Die komt vooral voor rekening van de SAM. Hoewel zij nog steeds 53% van de heteroseksuele diagnoses vertegenwoordigen, was er in hun groep een daling van 26% in vergelijking met 2012. Dat betekent volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde niet meteen dat er minder Afrikanen met hiv in België leven.

De daling zou te wijten kunnen zijn aan een ontradend asielbeleid, dat de instroom van migranten uit Sub-Sahara Afrika de laatste jaren beperkte. Anderzijds zouden Afrikaanse migranten die al in België verblijven zich minder testen op hiv, omdat ze schrik hebben het land uitgezet te worden of geen hiv-medicatie te krijgen.