Seizoen van bronchiolitis en RSV bij de allerkleinsten staat voor de deur

‣‣‣ Ga terug...
‣‣‣ Commune: Ziektes en Behandelingen

(Pub: 24 sep 2014) ‣ Source: www.weliswaar.be

Voor aanstaande of kersverse ouders en hun pasgeborenen breekt weldra het seizoen opnieuw aan van het zeer besmettelijke RSV (Respiratoir Syncytiaal Virus). Jaarlijks veroorzaakt dit virus in de herfst- en wintermaanden een wereldwijde epidemie van respiratoire infecties. Bronchiolitis is bij kinderen de meest voorkomende ontsteking van de onderste luchtwegen veroorzaakt door dit virus. Hierdoor kunnen bij de premature en de meer kwetsbare borelingen ernstige complicaties soms met blijvende gevolgen optreden. Tijdige preventie en passieve immunisatie zijn de enige opties om de allerkleinsten onder hen te beschermen.

“Elk jaar lijden in België gemiddeld 6.000 borelingen aan bronchiolitis”, zegt Dr. Marc Raes, medisch diensthoofd algemene kindergeneeskunde, kinderlongziekten, allergie en immuunstoornissen in het Jessa Ziekenhuis. “Deze acute virale infectie van de luchtwegen is de belangrijkste oorzaak van hospitalisatie van baby’s, met een gemiddelde opnameduur van 4 tot 10 dagen. De vroege herfst vanaf begin oktober tot en met eind maart vormen het hoogseizoen van bronchiolitis en het extreem besmettelijke RSV.”

Tot dusver bestaat er nog geen curatieve behandeling tegen deze ziekte en bijgevolg heeft 99% van alle kinderen op zijn tweede levensjaar al minstens één RSV-infectie opgelopen. Voor de meeste voldragen gezonde borelingen kan een RSV-infectie weinig kwaad, maar verzwakte baby’s met een chronische ziekte en vooral vroeg geboren baby’s, met minder goed ontwikkelde luchtwegen en een onrijp immuunsysteem bevinden zich wel binnen de gevarenzone. Bronchiolitis kan bij deze risicozuigelingen leiden tot ernstige ademhalingsmoeilijkheden, chronische aandoeningen van de luchtwegen en in extreme gevallen zelfs overlijden. Op een latere leeftijd bestaat een verhoogde kans op astma of een aanhoudend piepende ademhaling.

Sensibilisatie voor preventieve maatregelen

Algemene sensibilisatie over de preventieve maatregelen blijft ieder jaar opnieuw noodzakelijk, aangezien er elk jaar jonge ouders zijn die voor het eerst met een ziek kindje te maken krijgen. De enige strategie om deze acute virale infectie enigszins te proberen indammen, is door enerzijds eenvoudige hygiënische voorzorgsmaatregelen in acht te nemen: steeds de handen goed wassen, speelgoed regelmatig ontsmetten, uit de buurt blijven van personen met een verkoudheid, plaatsen waar gerookt wordt vermijden, mensen met een verkoudheid vermijden enz.

Een andere mogelijkheid is de ‘passieve immunisatie’, waarbij de baby in kwestie rechtstreeks de ontbrekende antilichamen intramusculair toegediend krijgt. Deze stoffen worden normaal gezien op het einde van de zwangerschap doorgegeven van moeder op kind, dus vooral premature baby’s hebben in de eerste levensmaanden een tekort hieraan. Via maandelijkse injecties, gedurende het volledige RSV-seizoen, blijft de fysieke weerstand van het kind beter op peil om de ziekte te kunnen bestrijden. Een vaccin tegen RSV bestaat vooralsnog niet, al hopen wetenschappers op een doorbraak in de ontwikkeling hiervan binnen een aantal jaar. De behandeling wordt sinds vorig jaar (gedeeltelijk) terugbetaald voor baby's die geboren werden voor de 35ste week van de zwangerschap.

Ouders van te vroeg geboren baby’s of kindjes met een onderliggende hart- of longaandoening kunnen best hun kinderarts of neonatoloog raadplegen voor meer informatie en advies om na te gaan of hun kind een verhoogd risico loopt op RSV-bronchiolitis en in aanmerking komt voor de preventieve toediening van antilichamen. “Het is belangrijk dat ouders, maar ook zorgverstrekkers, pediaters, huisartsen, medisch personeel en gynaecologen permanent geïnformeerd worden om tijdig preventieve maatregelen te kunnen ondernemen en deze gedurende het volledige RSV-seizoen verder te zetten", aldus viroloog Marc Van Ranst.

Geschreven door Liesbeth Van Braeckel op 03/09/14 i