Zon is heerlijk, maar kijk uit!

‣‣‣ Ga terug...
‣‣‣ Commune: Ziektes en Behandelingen

(Pub: 18 jul 2013) ‣ Source: www.erasmusmc.nl

Huidkanker is de snelste stijger van alle kankers. Meer dan één op de vijf krijgt er voor zijn 85ste mee te maken. Het aantal mensen met huidkanker stijgt elk jaar met ongeveer 7%, zegt dermatoloog prof. Tamar Nijsten in het Erasmus MC-magazine Monitor.

Ingrijpend

Er zijn drie vormen van kanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huidkanker. Nijsten: “Basaalcel- en plaveiselcelkanker zijn op zich niet levensbedreigend, maar ze moeten wel behandeld worden en dat kan behoorlijk ingrijpend zijn. De derde vorm - het melanoom - is wel levensbedreigend.”

Boosdoener

Zonlicht is de grootste boosdoener bij alle drie de vormen van kanker. Wie als kind of jongvolwassene verbrand is, kan na 40 of 45 jaar huidkanker ontwikkelen. “We moeten wel bedenken dat de zon niet alleen maar schadelijk is. De UV-straling zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D en dat heb je nodig om goed te functioneren.”

Straling

Nijsten geeft tips voor zomerdagen: “Draag een shirt en zet iets op het hoofd. Daarnaast veel smeren met zonnebrandmiddelen. Zoek de schaduw op tussen twaalf en drie, omdat de zon dan op z’n hoogst aan de hemel staat en schadelijke ultraviolette straling het minst gefilterd wordt door de atmosfeer.”