Meer hooikoorts door jojo-weer

‣‣‣ Ga terug...
‣‣‣ Commune: Ziektes en Behandelingen

(Pub: 6 jul 2012) ‣ Source: www.maguza.be

Hooikoortspatiënten beleven een rampzalige tijd. Door het vochtige en warme jojo-weer blijft de concentratie stuifmeelkorrels bijzonder hoog. "Het graspollenseizoen is erger dan vorig jaar", zegt Monique Detandt van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Volgens specialisten hebben ook steeds meer Belgen last van één of meerdere allergieën.

Sinds midden mei ligt de gemiddelde concentratie grassenstuifmeelkorrels een stuk hoger dan vorig jaar. Het WIV zag onder meer een stevige toename van het aantal 'kritische' dagen, met meer dan 50 korrels per kubieke meter lucht. "Wie nu volop aan het niezen en snotteren is, kan alleen hopen dat het weer snel omslaat en meer stabiliteit vertoont", zegt aerobiologe Monique Detandt. "Enkele dagen met continu regen kan de lucht proper 'wassen'. Ook lange tijd droogte is een optie, omdat het gras dan verdort." IJdele hoop, zo blijkt. Volgens weerman Eddy De Mey blijft het jojo-weer tot zeker half juli aanhouden. Tot overmaat van ramp, staat intussen de linde in volle bloei. "In buurten met veel lindebomen levert dat extra patiënten op", aldus Detandt.

Onkruid
Volgens experts neemt het aantal allergiepatiënten jaarlijks toe. "Circa een kwart van de Belgen heeft inmiddels last van een allergie. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als in de jaren 70", zegt Didier Ebo, professor Allergologie aan het UZ Antwerpen. "Opvallend is dat ook het aantal patiënten met een gecombineerde allergie toeneemt. Bijvoorbeeld voor huisstofmijt, graspollen én bomen. In sommige gevallen komt daar ook nog onkruid bij. Zo sleept het allergieseizoen voor velen héél lang aan: van februari tot zeker eind juli. Als kers op de taart zien we dat al de helft van de patiënten met een bomenallergie inmiddels ook een groenten- en fruitallergie heeft ontwikkeld. Het gaat dan vooral over pit- en steenvruchten, zoals appels en perziken."

Vervuiling
De toename van het aantal Belgen met allergieën is voor een groot stuk te wijten aan milieuvervuiling. "Die veroorzaakt stress bij bomen, waardoor ze extra veel verdedigingseiwitten en dus stuifmeel aanmaken. En het is juist dàt eiwit dat voor allergische reacties zorgt", aldus nog professor Ebo. Tot slot heeft het WIV nog enkele nuttige tips voor hooikoortslijders. Zo bescherm je best je ogen met een (zonne)bril, houd je de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten en verlucht je kamers best na een regenbui. "Het spreekt voor zich dat je ook zoveel mogelijk buitenactiviteiten vermijdt, zoals sporten of het gras maaien."