Nog maar wekelijks spuiten tegen diabetes

‣‣‣ Ga terug...
‣‣‣ Commune: Medisch Onderzoek en Ontwikkeling

(Pub: 31 aug 2011) ‣ Source: www.maguza.be

Er is een nieuw middel op komst voor type 2-diabetespatiënten, waardoor die zich nog maar één keer per week zouden moeten inspuiten. Bovendien leidt het middel tot gewichtsverlies. Prof. dr. Luc Van Gaal, endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten van het UZA is hoopvol over het nieuwe geneesmiddel.

Het nieuwe geneesmiddel Bydureon werd zopas goedgekeurd door de Europese Registratie Autoriteit (EMEA). Maar het zal wellicht nog enkele jaren duren voor het in ons land op de markt komt.

Toch bestaan voor diabetespatiënten in ons land al vergelijkbare injecteerbare geneesmiddelen die reeds worden terugbetaald: Byetta en Victoza. Byetta bevat dezelfde chemische stof - exenatide e_SEnD als het pas goedgekeurde geneesmiddel, maar moet wel één tot twee keer per dag worden ingespoten.

Tussenstap

"Beide stoffen zijn afgeleid van lichaamseigen hormonen", zegt dokter Luc Van Gaal, die als diensthoofd endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten van het UZA betrokken is bij het onderzoek naar dergelijke nieuwe geneesmiddelen. "Ze worden beschouwd als een tussenstap tussen de inname van orale tabletten en het spuiten van insuline."

"Byetta en Victoza verbeteren, net als insuline, de glucosewaarden in het bloed. Maar het grote verschil met insuline is dat deze geneesmiddelen leiden tot gewichtsverlies in plaats van tot gewichtstoename. En dat is heel interessant, want juist het overgewicht is bij type 2-diabetes-patiënten een groot probleem. Bovendien hebben die producten een gunstig effect op hard- en bloedvaten en op de bloeddruk."

Dokter Van Gaal benadrukt dat hij diabetespatiënten geen valse hoop wil geven. Voor type 1-diabetes-

patiënten, die uitsluitend met insuline behandeld worden, zijn deze twee bestaande producten én het nieuwe geneesmiddel geen optie.

"Ze zullen insuline nooit definitief kunnen vervangen", zegt de Antwerpse specialist. "Want wat je ook doet, de eigen reserve aan insuline in de pancreas neemt af. Deze producten stimuleren wel de aanmaak van insuline, maar als je helemaal geen insuline meer hebt, zoals bij type 1-diabetespatiënten het geval is, zijn ze nutteloos."

In België lijdt ruim een half miljoen mensen aan diabetes. Dat is gemiddeld een op de twintig. Bij de 65-plussers gaat het zelfs om meer dan een op de tien. 85% van de patiënten lijdt aan type 2-diabetes.

Elk jaar komen er ongeveer 23.500 nieuwe type 2-diabetespatiënten bij, onder meer omdat overgewicht het risico op deze vorm van diabetes verhoogt. De ziekte komt ook steeds vaker op jonge leeftijd voor.

Mogelijke klachten zijn: veel dorst en droge mond, dikwijls plassen, onverklaarbare vermoeidheid, sterk vermageren ondanks normale eetlust, moeilijk te genezen wonden, verminderd gezichtsvermogen, krampen of tintelingen in voeten of benen, herhaalde schimmelinfecties van vagina of penis en blaasontstekingen. SD