Tijdens zwangerschap vaccineren onvoldoende ingeburgerd

‣‣‣ Ga terug...
‣‣‣ Commune: Algemene Geneeskunde en Gezondheid

(Pub: 10 jul 2014) ‣ Source: www.weliswaar.be

Zwangere vrouwen kunnen zich sinds 1 juli gratis laten vaccineren tegen kinkhoest bij hun arts of gynaecoloog. Een studie van het Leuvense Universitair Ziekenhuis toont aan dat die maatregel nodig is. Vrouwen met een lagere opleiding of van buitenlandse origine zijn tijdens de zwangerschap minder goed gevaccineerd.

De Vlaamse overheid wil dat tegen 2020 de helft van de zwangere vrouwen zich laat vaccineren. Eerder had de Hoge Gezondheidsraad vaccinaties al aanbevolen. Vaccineren tijdens de zwangerschap is een vrij nieuw concept in Vlaanderen.

Uit een steekproef in Leuven bleek dat de vaccinatie toch al op ruime schaal gebeurt: 42,8 pct kreeg een vaccin voor griep, 39,2 pct voor kinkhoest. Het percentage zwangere vrouwen dat tegen de beide ziektes werden ingeënt (23,6 pct) lag echter lager. "Dat lage percentage heeft ons verwonderd", zegt professor Corinne Vandermeulen die meewerkte aan het onderzoek. "Misschien spelen andere motieven bij vaccinatie tegen kinkhoest dan bij vaccinatie tegen griep: met het eerste wordt de baby beschermd, met het tweede vooral de moeder." Als belangrijkste reden voor niet-vaccinatie ziet het UZ "een gebrek aan aanbeveling door de arts en het feit dat vrouwen de vaccinatie bleven uitstellen".

Het vaccin tegen kinkhoest is gratis sinds 1 juli, voor het griepvaccin moet een bijdrage van 5 à 7 euro betaald worden.