De Vlaamse griepvaccinatiecampagne 2012

‣‣‣ Ga terug...
‣‣‣ Commune: Algemene Geneeskunde en Gezondheid

(Pub: 30 okt 2012) ‣ Source: www.griepvaccinatie.be

Dit jaar wordt een gelijkaardig griepseizoen verwacht als vorig jaar. De Hoge Gezondheidsraad heeft daarom de doelgroepen van vorig jaar behouden. De griepvaccinatiecampagne richt zich vooral op mensen die beroepshalve met risicogroepen werken en mensen die door een chronische ziekte een hoger risico lopen op complicaties zoals mensen met diabetes, hart-long en nierziekten en mensen met een verminderde immuniteit. Daarnaast blijven we aandacht besteden aan de vaccinatie van 65-plussers en de mensen die de risocogroepen verzorgen.

Huisartsen en apothekers krijgen via een mix van communicatiekanalen de nodige wetenschappelijk onderbouwde informatie en sensibilisatiemateriaal aanreikt. De doelgroepen motiveren we met een affiche- en perscampagne en via de communicatiekanalen van de leden van het Vlaams Griepplatform. Daarnaast moedigen de Logo's hun gemeente aan om mensen van 65 tot 69 jaar uit te nodigen voor vaccinatie. Dat zorgt voor een hogere vaccinatiegraad bij deze doelgroep. Logo's ondersteunen ook de woonzorgcentra en ziekenhuizen bij hun inspanningen om de vaccinatiegraad van gezondheidspersoneel te verhogen.

Wat met griep in 2012?

Dit jaar wordt een ‘normaal’ griepseizoen verwacht. Griepvaccinatie kan met één spuitje dat bescherming biedt tegen drie verschillende griepvirussen, waaronder de Mexicaanse griep. Er is dus maar één prik nodig om goed beschermd de winter in te gaan.

Waarom vaccinatie tegen de griep?

Vaccinatie is de enige manier om u tegen de griep en vooral zijn gevolgen te beschermen. Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elk jaar in de winterperiode opnieuw opduikt. Elke winter krijgen gemiddeld ongeveer één op de tien mensen de griep. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ook honderden mensen aan de gevolgen van de griep. Als u gevaccineerd bent, dan is de kans dat u griep krijgt veel kleiner. Als u toch griep krijgt, dan wordt u minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner. Bovendien vermindert de kans dat uw ‘eigen’ ziekte verergert (bijvoorbeeld ontregeling van uw diabetes).

Wanneer moet ik mij laten vaccineren?

U laat zich het best tussen midden oktober en midden november vaccineren. Zolang het griepvirus niet is doorgebroken, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Elk jaar moet u dus opnieuw een griepvaccin krijgen.